איך מאבחנים שיש לאדם חרדות והטיפול בחרדות

הפרעת חרדה נחשבת לאחת ההפרעות הנפוצות של בעיות נפשיות ופוגעת באוכלוסיית  הילדים והמבוגרים. אנשים הסובלים מבעיות נפשיות עשויים לפתח הפרעות חרדה במקביל לבעיות אחרות. נהוג לחשוב כי הפרעת חרדה מתפתחת ממגוון גורמים פסיכולוגיים כמו אירועי חיים וסגנון חיים וגם גורמים פיזיולוגיים.

 מי סובל מחרדה

לפי הערכות סטטיסטיות, מדובר על 5 עד 10 אחוזים מכלל האוכלסייה אשר סובלים מבעיות חרדה בדרגות שונות. במהלך שנות החיים אנשים עוברים הפרעת חרדה מסוימת, בין אם ההפרעה מאובחנת כהפרעת חרדה ובין אם קיימת כחלק מהחוויה הכללית.

 כיצד נהוג להגדיר חרדה

מגדירים חרדה כתגובת חרום של הגוף מפני התגוננות ממצב של סכנה. ישנם מצבים בהם החרדה הופכת מעיקה למדי ופוגעת באיכות החיים. במטרה לטפל היטב בחרדה יש צורך לאבחן את ההקשרים  בהם היא מופיעה ולדעת ללמוד לשלוט בתגובות ולקבל את העובדה כי החרדה עשויה להופיע במצבים מסוימים, אודות לטיפול פסיכולוגי.

כיצד ניתן לגלות מצבי חרדה

מצבי חרדה מתגלים בצורות ובעוצמות שונות החל ממצב של אי נוחות ועד דפיקות לב מואצות, רעד , הזעה ואף סחרחורת. יתרה מכך, חרדה עשויה לתקוף עצם החשיבה על דבר מסוים.

אילו גישות קיימות לטיפול בחרדה

טיפול בחרדות נעשה באמצעות שיטות טיפול שונות . שיטת טיפול פסיכולוגית לפיה יש להתגבר על התקפי חרדה באמצעות טיפול התנהגותי קוגניטיבי ממוקד וקצר מועד והתוצאה תהיה שיפור באיכות החיים. לפי גישה זו ניתן ללמד את הנפש שיטות שונות להרגעה בעת ההתקף תוך אפשרות להיעזר בטכניקות הרפייה שונות כמו דמיון מודרך, הרפיה ועוד. לעומתה ניתן לראות את השיטה הרפואית תרופתית אשר יוצאת מהנחה כי בשל סיבה אחת או אחרת נוצר חוסר איזון אשר ניתן לתקנו תוך שימוש בתרופות מתאימות. במקרים של מצבים חריפים ניתן לעשות שימוש בתרופות שונות על מנת להביא לרגיעה . חשוב לציין כי הטיפול התרופתי אינו משנה את מקור הבעיה ולכן במידה ומפסיקים את התרופות ייתכן והחרדה תחזור. עם זאת, הטיפול הפסיכולוגי נועד לעשות שינוי לטווח הארוך במטרה למנוע את הופעת החרדה העשויה לפגוע באיכות החיים.

הצגנו בפניכם מספר שיטות טיפול אשר ביכולתן להביא לשיפור משמעותי ולהפחית את החרדה הקיימת, אך יש לבחור בין השיטות השונות בהתאם למצב הרפואי והנפשי במטרה להגיע לתוצאה רצויה וליהנות מאיכות חיים גבוהה ללא דאגות מיותרות וחששות מפני סיטואציות שונות.

במטרה לבחון את שיטת הטיפול המתאימה ביותר יש להתייעץ עם איש מקצוע אשר יחליט מהי שיטת הטיפול המתאימה ביותר בהתאם להערכה של המטופל. לעיתים ישנם מצבים בהם כדאי לבחור בגישה משולבת הכוללת שילוב של טיפול פסיכולוגי וטיפול תרופתי. אורי פוקס הינו מטפל בכיר, פסיכותרפיסט בעל ניסיון עשיר בהתאמת שיטת הטיפול המתאימה ביותר.

מה בנפשנו

קישורים

מאמרים

ענן תגים