חרדה, מהי?
בשנים האחרונות עלתה המודעות הציבורית לגבי החשיבות של טיפול בחרדה, וזאת לאור גברים ונשים אשר יצאו לאור ודיווחו על השפעת החרדה על חייהם. מהי חרדה וכיצד ניתן לטפל בה? על כך ועוד – במאמר הבא.
חרדה – מהי?
כל אדם סובל בשלב כלשהו בחייו מחרדה, אולם ישנם אשר החרדה משפיעה באופן ניכר על איכות חייהם, עד לכדי השבתה מוחלטת ואי יכולת להימצא בסביבה חברתית או זוגית. חרדה היא למעשה סממן גופני אשר נועד להתמודד עם פחד, מתוך מטרה להזהיר מפני איום. אולם, אצל אנשים אשר אובחנו כחרדתיים מדובר בחרדה אשר מלווה אותם באופן מתמיד, עד לכדי הופעה של התקפי חרדה. התקפי חרדה עשויים להתרחש בכל שלב ובאופן בלתי צפוי לחלוטין, ולרוב כל התקף חרדה מתרחש כ 2-5 דק'. לעיתים התקף החרדה הוא כל כך חמור עד לכדי פנייה לחדר מיון, מתוך מחשבה כי מדובר בהתקף לב. בנוסף, חרדה מתבטאת בקושי התנהגותי, חוסר יכולת לקיים קשרים חברתיים או משפחתיים ועוד, בהתאם לסוג החרדה. לכן, טיפול בחרדה הוא הכרחי לא רק בעבור הסובל מחרדה אלא גם בעבור שיקום היחסים עם בני משפחתו וחבריו אשר מושפעים גם הם מהחרדה, כחלק מהיותם מהמעגל הקרוב.
כיצד מטפלים בחרדה?
נושא טיפול בחרדה מהווה את אחד הנושאים מדוברים בעולם, וזאת מתוך הבנה כי משום כך, חשוב לפנות לצורך טיפול בחרדה, וזאת בכדי להבין את מקור החרדה וכתוצאה מכך רכישה של כלים אשר מאפשרים להתמודד עם החרדה. חשוב לציין כי ישנם סוגים של חרדה אשר כוללים בין היתר: חרדה חברתית, חרדה קיומית, הפרעה טורדני, הפרעת דחק פוסט טראומטית ועוד. תוכנית טיפול בחרדה מתבססת קודם כל על אבחון אשר נעשה באמצעות פסיכולוג או פסיכיאטר אשר מבצע הערכה לגבי סוג החרדה ומידת ההשפעה. לאחר קבלת האבחון, תיקבע תוכנית טיפול פרטנית אשר מבוססת על טיפול התנהגותי-קוגניטיבי CBT אשר נחשב לטיפול אפקטיבי בחרדות, לאור העובדה כי מדובר בטיפול נקודתיים אשר מאפשרים תוך זמן קצר להתגבר על החרדה ולהבין את המקור שלה, באמצעות שינוי דפוסי חשיבה והתנהגות. בחרדה ניתן לטפל גם באמצעות תרופות, לפרק זמן קצר או ארוך, בהתאם לסוג החרדה. מחקרים מצאו כי טיפול בחרדה יכול להתבצע באמצעות פעילות ספורטיבית וכן תרגילי נשימה אשר מאפשרים להפחית באופן משמעותי את עוצמת החרדה.
סובלים מהתקף חרדה? עליכם לטפל בחרדה בהקדם
גברים, נשים ובני נוער אשר סובלים מחרדה לרוב סבורים כי מדובר בבעיה מינורית אשר תחלוף עם הזמן. אולם, מדובר בטעות וזאת לאור העובדה כי במידה וחרדה איננה מטופלת היא עשויה להשפיע על כל תחומי החיים: השתלבות בחברה, קיום קשרים חברתיים וזוגיים, תפקוד בעבודה וכן חוסר הסתגלות לדרישות החברה. משום כך, טיפול בחרדה הינו הכרחי.