למי מתאים טיפול קוגניטיבי התנהגותי
בעת ההחלטה לפנות לטיפול פסיכולוגי, השאלה הראשונה שכדאי לשאול היא: "מה אני רוצה להשיג בטיפול". שאלה זו היא בעלת חשיבות רבה כיוון שניתן לחלק בהכללה גסה טיפולים פסיכולוגים לשני סוגים: טיפולים רחבים ומעמיקים וטיפולים ממוקדים בבעיה. טיפול דינאמי הוא הטיפול הידוע ביותר, בו המטפל והמטופל לא עוסקים בהכרח בנושא ספציפי וזמן הטיפול ממושך על מנת לאפשר שינוי מעמיק . המטופל יכול להביא לחדר כל נושא שיבחר, מטרת הטיפול אינה שינוי ספציפי אלא הפחתת סבל, תחושת חוסר משמעות ונושאים נוספים שמטרידים את האדם, הבנה טובה יותר של עצמו וחוויה רגשית שונה שתסייע לתקן דפוסים שונים הפוגעים בו ונוצרו בעקבות חוויות שעבר בחייו.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי
בניגוד לטיפול דינאמי, טיפול CBT או בעברית – טיפול קוגניטיבי התנהגותי, הוא טיפול קצר וממוקד בבעיה ספציפית. טיפול CBT נועד להקנות למטופל כלים להתמודד עם קשיים שפוגעים באיכות חייו כיום ולאפשר לו להתנהל בדרך אחרת. הכלים שנרכשים הם שני מישורים: מחשבתי (קוגניטיבי) והתנהגותי.
בחלק הקוגניטיבי של הטיפול האדם לומד לזהות בעזרת המטפל דפוסי חשיבה שיוצרים או מחריפים את הבעיה שהוא סובל ממנה ולסגל דפוסי חשיבה אחרים, פחות קיצוניים ומוטים. ניקח לדוגמא אדם הסובל מדיכאון ומבקר עצמו באופן תדיר על פעולותיו ועל תכונות אישיות שלו. בחלק הקוגניטיבי של המחשבות הוא יבדוק יחד עם המטפל אם יש למחשבות אלו מטרה לדעתו (למשל "חשוב שאדע את האמת", "אם אכיר בטעויות שלי אוכל להיות טוב יותר"), כיצד הן משפיעות על מצב רוחו לרעה, ואיך אפשר לראות את המציאות ואת עצמו בדרך ריאלית יותר (למשל "לא הצלחתי להתקדם בפרוייקט בעבודה כפי שרציתי" בניגוד ל"אני כישלון מוחלט").
בחלק ההתנהגותי נבחנות התנהגויות שונות שהאדם עושה כדי להתמודד עם הבעיות המטרידות איתו, מאותרות התנהגויות שמחריפות את המצב והוא לומד איך להתנהג בדרך שתועיל לו. אדם עם חרדה חברתית למשל, עלול להימנע מפעילויות שונות מתוך מחשבה שהוא לא יצליח לתפקד וכתוצאה יהיה חשוף לביקורת ולעג שיפגעו בו קשות. בפועל, הימנעות זו מונעת ממנו לראות שאם היה מתפקד למרות החרדה, היא הייתה דועכת בהדרגה והוא היה מצליח לתפקד טוב מכפי שחשב.
שילוב הכלים מאפשר לסובלים ממגוון הפרעות וקשיים להתמודד עמן בצורה טובה יותר ולצמצם את השפעתן המזיקה על חייהם בתוך זמן קצר של מספר חודשים אם אין קשיים מורכבים יותר ברקע המחייבים התייחסות נפרדת.
למי טיפול CBT מתאים?
טיפול CBT מתאים לאנשים המתמודדים עם בעיות ספציפיות. רשימה חלקית כוללת חרדה חברתית, התקפי חרדה, הפרעת חרדה כללית, OCD (הפרעה טורדנית כפייתית), חרדת בריאות (היפוכונדריה), דיכאון, פוסט טראומה, התקפי זעם ופחדים ספציפיים. בנוסף, טיפול זה מתאים לשינוי דפוסים המקשים על האדם כמו דחיינות או קושי באסרטיביות.
הטיפול מתאים למבוגרים ולילדים הנמצאים בשלב בו יש להם די הבנה ובגרות כדי לבצע עבודה לשינוי הקשיים עמם הם מתמודדים. כשהקושי הוא אצל ילדים צעירים יותר הטיפול הוא עם ההורים, כשהם מונחים כיצד לסייע לילדם.