ייעוץ פסיכולוגי אונליין, טיפול בחרדות

כולנו נמצאים בתקופה זו באי וודאות גדולה, חוששים מהאובדנים שעלולים להיות מנת חלקנו בתחומי החיים השונים. גם אני, בעודי כותבת את הדברים, לא שונה מאף אחד אחר בארץ ובעולם. המגיפה מחברת אותנו בחוויה משותפת.

התקופה הזו תעבור, גם אם איננו יודעים מתי. עד שזה יקרה יש לנו משימות למלא – לשרוד את התקופה הזו במינימום נזקים, במינימום אובדנים כדי שיהיו לנו המשאבים לחזור לשגרה או לבנות שגרה חדשה. אנו יכולים לעשות שימוש מושכל במשאב שיש לנו בתקופה זו בשפע והוא זמן. המשימה הראשונה היא לשמר את מה שאפשר, בתוכנו ומחוצה לנו ולהכין את עצמנו לקראת החיים אחרי הקורונה.

בזמן שהמדענים ברחבי העולם עובדים על מציאת חיסון לקורונה, עלינו מוטלת המשימה ללמוד לייצר חוסן משל עצמנו, כל אחד לעצמו.

המושג חוסן (resilience) זוכה להתייחסות מחקרית נרחבת בשנים האחרונות. הוא מתייחס ליכולת שלנו לצלוח משברים ואף לצמוח מהם.

אוכל לסייע לכם להעצים את החוסן האישי שלכם דרך הקניית ידע ותרגול של מאפייני החוסן הבאים:

  • תרגול מודעות למה שתמרחש ברגע זה – הפניית קשב פנימה על מנת להבחין במחשבותיכם, רגשותיכם, ההתרחשויות בגוף. התבוננות במה שאתם עושים לאורך היום והסקה באם הוא עוזר לכם או מזיק לכם;
  • הגברת מודעות לחוזקות שלכם – לרובנו אין בעיה לפרט בהרחבה את החולשות שלנו, אבל לא בהכרח אנחנו מודעים לתחומים בהם אנחנו חזקים. יש דרכם לבדוק ולמדוד את החוזקות ואז למנף אותן להתמודדות עם קשיים.
  • למידת שיטות לוויסות עצמי – דרך שינוי המחשבות, הרגשות והתגובות הפיזיות שלכם.
  • עבודה על הצבת מטרות – דווקא בזמנים קשים חיונית היכולת לבנות חזון של העתיד, לזהות מה חשוב לכם, על מה כדאי להלחם.
  • אימוץ גישה אופטימית – אופטימיות הוכיחה את יכולתה להביא לשיפור בתחומי חיים רבים: בריאות פיזית ונפשית, הצלחה, יכולת לעמוד באתגרים. מחקרים אף מראים שהיא משפרת את תפקודה של המערכת החיסונית שלנו. אפשר ללמד לחשוב בצורה אופטימית.
  • יעילות עצמית – יכולת להשתמש בחוזקות שלכם, לטפח אותן, ללמוד מיומנויות חדשות במידת הצורך כדי ליצור חוויה פנימית של שליטה על עולמכם.

בתוך מיומנויות החוסן יש מיומנות חשובה מאין כמותה בתקופה זו והיא התמודדות עם מתח. נשים דגש מיוחד בראש וראשונה על למידת שיטות לוויסות מתח.

הקניית כלים להתמודד עם מתח

הגוף שלנו יודע מחכמתו להתמודד עם איומים שאנו פוגשים מדי פעם, הוא נערך בשבריר שניה להלחם, לברוח ואם אין ברירה – לקפוא עד חלוף זעם. התגובות האוטומטיות האלה מופעלות בתוכנו אך אינן עוזרות לנו להתמודד עם האיומים שעמם אנחנו מתמודדים במאה ה-21. מערכת העצבים שלנו מופעלת בצורה כזאת כמה פעמים ביום כשאנו נתקלים בידיעה חדשותית מאיימת, אמינה או לא, כשאנחנו מהרהרים ללא הרףבקשיים שלנו בהווה או בעתיד ובתגובה לטריגרים רבים נוספים. בכל פעם כזאת ניצתת תגובת המתח מחדש – הדופק מואץ, שרירי הגוף מתכווצים ונשארים מכווצים, מערכת העיכול אינה פועלת באופן תקין, מופיעות בעיות שינה. חיוני ללמוד איך להפחית את המתח שלנו. הגוף לא יכול לשאת מתח מתמשך בלי לשלם מחיר ניכר.

נעבוד עם מתח בשני המישורים:

  • עבודה עם מחשבות שיוצרות אותו והימנעות שלא במתכוון ממחשבות שיכולות להקל עליו. יש בכוחנו לבחור איך להשתמש בחשיבה שלנו באופן שיקדם מטרות חשובות לנו ויקל עלינו גם במצבים הקשים ביותר.
  • עבודה עם הגוף שבו מתיישב המתח ולא ממהר לעזוב. יש שיטות רבות שאפשר ללמוד וליישם כדי להבחין ולשחרר את המתח שנצבר בגוף, במיוחד בתקופות כאלה.

זה הזמן להצטייד בכלים שאולי לא נזקקנו להם עד כה או לא היינו מודעים לקיומם, כדי לצלוח את המשבר הזה בהצלחה.

 

 

 

 

מה בנפשנו

קישורים

מאמרים

ענן תגים